Kulağa Su Kaçtığında Nasıl Çıkartılır? Su Girmesi Neden Olur?

Kulağa su kaçması; kulak zarına, kulak kanallarına veya orta kulağa su girmesi sonucu meydana gelir. Bu durum, kulak kanalının eğimli yapısından dolayı kolayca tahliye edilemeyen suyun, sıkışarak kulakta kalmasıyla da oluşabilir. Genellikle zararsız olan bu durum çoğu zaman basit evde uygulamalarla kısa süre içerisinde giderilebilir. Ancak kulakta su kalması, iltihaplanma gibi komplikasyonlara neden olabileceği için uzun süre bekletilmemesi önerilir.

Kulağa Su Kaçması Nedir?

Kulağa su kaçması; kulağın dış kısmı ile orta kulağını birbirinden ayıran zarda meydana gelen yırtılma, delik veya hasar nedeniyle dışardan sıvı girmesi durumudur. Kulağa su kaçması durumu; sıcak yaz günlerinde yüzme, duş alma gibi nedenlerle kulağın suyla temas etmesi, kulağın travmaya uğraması, yüksek sesli ortamlarda bulunmak ya da üst solunum yolu enfeksiyonları gibi nedenlerden meydana gelebilir.

Bazı kişiler kulağa su kaçması durumunda acı veya ağrı hissedebilirken, bazı kişilerde hafif rahatsızlık hissiyle birlikte işitme kaybı gibi belirtiler de oluşabilir. Genellikle zararsız olan bu durum kısa sürede evde uygulanan basit önlemlerle giderilebilir. Ancak ilerleyen komplikasyonlar yaşanabileceği için gerekli tedavinin bir uzman hekim tarafından yapılması önerilir.

Kulağa Su Kaçmasının Nedenleri Nelerdir?

Kulağa su kaçması; kulağın travmaya uğraması, üst solunum yolu enfeksiyonları veya basınç değişikliği nedeniyle meydana gelen sıvı birikintisi sonucu oluşabilir. Kulağa su kaçmasına neden olan faktörler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Havuz ya da denizde yüzme
  • Duş alırken kulağın suyla temas etmesi
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Ateşli hastalıklar
  • Hava basıncındaki ani değişimler
  • Yüksek sesli ortamlarda bulunmak
  • Kulağın travmaya uğraması
  • Sıcak günlerde çişini tutan çocuklarda meydana gelen idrar enfeksiyonu

Kulağa Su Kaçması Sıvı Birikintisi Yüzünden Olabilir Mi?

Evet, kulağa su kaçması durumu; üst solunum yolu enfeksiyonları ya da basınç değişikliği nedeniyle oluşan sıvı birikintisi sonucu meydana gelebilir. Kulağa su kaçması durumunda sıvının tahliye edilmesi için çenenin sağa sola hareket ettirilmesi, kulakların yutkunarak açılması gibi yöntemler uygulanabilir.

Kulağa Su Kaçması Kulak Zarına Zarar Verir Mi?

Kulağa su kaçması durumu; kulak zarında oluşan yırtılma ya da delik nedeniyle meydana gelebilir. Bu durumda kulak zarında hasar oluşabileceği için kulağa su kaçması durumunda belirtilerin uzun sürmesi halinde bir uzman doktora görünülmesi önerilir.

Kulağa Su Kaçmasının Belirtileri Nelerdir?

Kulağa su kaçması durumu; kulakta basınç hissi, çınlama veya vızıltı sesleri duyma, denge kaybı, işitme kaybı ve bazen de kulak ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilirken, bazen hafif rahatsızlık hissiyle geçebilir.

Kulağa Su Kaçtığında Ne Yapmak Gerekir? Kulağa Su Girmesi Nasıl Çıkar?

Kulağa su kaçması durumu genellikle zararsızdır ve evde uygulanan basit önlemlerle kısa süre içerisinde giderilebilir. Ancak kulakta uzun süre kalan su, iltihaplanma gibi komplikasyonlara neden olabileceği için bekletilmeden tahliye edilmesi önerilir.

Kulağa su kaçtığında şu yöntemler denenebilir:

  1. Başınızı Eğin: Kulağı su kaçmış olan kişinin başı o kulağın olduğu tarafın aşağıya gelecek şekilde eğilir. Bu pozisyonda kişi birkaç kez mırıldanabilir ya da derin nefes alıp verebilir.
  2. Sallanma Hareketi: Kulağına su kaçan kişi düz bir zemine sırt üstü yatar ve başını aşağıya sarkıtıp, vücudunu sallanır. Bu yöntemle birlikte kulağa kaçan suyun dışarı çıkması sağlanabilir.
  3. Çene Hareketi: Kulağına su kaçan kişi çenesini sağa sola oynatarak ağzını açıp kapatır. Bu hareketle birlikte kulak kanallarının açılması sağlanabilir.
  4. Yutkunma: Kulağına su kaçmış olan kişi yutkunarak ve boğazını ovalayarak tüplerdeki basıncı dengelemeye çalışır. Bu sayede kulağındaki basıncı hissetmeyi sağlayabilir.
  5. Sarılma Pozisyonu: Kulağına su kaçmış olan kişi sarılma pozisyonuna geçip, derin nefes alıp verir.
  6. Kafayı Yana Eğip Hoplama: Kulağına su kaçmış olan kişi hoplayarak ve başını yana eğip dilediği gibi sıkarak kulağındaki suyu dışarı atabilir.
  7. Saraçoğlu Yöntemi: Oturur vaziyette dik durulup bir sıradaki kişinin başı iki avuçla sarılır. Sonra baş sarıldığı yerde döndürülür. Başın döndürülmesiyle birlikte havada basınç farklılığı oluşur. Bu sayede kulaktaki basınç dengelenir ve tahliye edilir.
  8. Islak Havlu Uygulaması: Sıcak bir havluya baş yaslanıp, 15-20 dakika beklenir. Bu sayede kulaktaki sıvının buharlaşması sağlanır.
  9. Tüplü Nefes Alma Yöntemi: Bir türbülanslı nefes tüpüne ya da biberona tüplü nefes alınır. Bu sayede kulaktaki basıncı dengeleyip, sıvının dışarı çıkmasını sağlayabiliriz.
  10. Tıbbi Pamuk Kullanımı: Pamuklu çubuk kullanılmadan temiz pamuk parçası ya da tıbbi pamuğun ucu hafif ıslandığında kulağın dış kısmına konulup çıkarılması sağlanır. Bu sayede tahliye işlemi yapılmış olur.
  11. Sıcaksu Torbası Kullanımı: Sıcak su torbasının kulağın üzerine konulup, 15-20 dakika bekletilmesi sağlanır. Bu sayede kulaktaki sıvının buharlaşması sağlanır.
  12. Sert Şeylerden Uzak Durma: Kulağına su kaçan kişiler sert şeylere vurmaktan kaçınmalı ve yüzmekten uzak durmalıdır. Bu sayede kulaktaki tahriş önlenebilir.
  13. Fön Makinesi Kullanımı: Fön makinesi düşük ısıda çalıştırılıp, 30 cm mesafeden ısınan hava kulağa doğru üflenir. Bu sayede kulaktaki sıvının buharlaşarak dışarı çıkması sağlanır.
  14. Aloe Vera Şişesi Kullanımı: Aloe vera şişesinin ucu kulağın içine tam oturmayacak şekilde yerleştirilip, şişe pompa pozisyonuna getirilip sıkılır. Bu sayede şişeden çıkan vakum sayesinde kulağınızdaki sıvının dışarı çıkması sağlanır.
  15. Azaltılmış Basınçlı Yöntem: Öksürüp derin nefes verilip, boğazdan aşağıya doğru itme hissi uyandırılarak yapılır. Bu sayede tüplerdeki basınç dengelenmiş olur.
  16. Bebek Yöntemi: Küçük bir bebek biberonunu yoğun şekilde emmeye teşvik edilip, bebeğin emdiği hava sayesinde tüplerdeki basıncın dengelenmesi sağlanır.
  17. Tütün Yöntemi: Bir sigaranın filtresiyle birlikte tütün tüpe tam oturacak şekilde yerleştirilip, filtreyi sıkıştırarak hava verilip verilmeyeceği kontrol edilir. Bu sayede hava geçişinin olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
  18. Kafayı Eğip Ve Çenenin Oynatılması: Kafayı eğip çene sağa sola oynatılarak burun deliklerinden birine parmakla tıkayıp yutkunulur. Bu sayede kulaktaki sıvının dışarı çıkması sağlanabilir.
  19. İbuprofen Kullanımı: Nonsteroidal antienflamatuar ilaçlardan ibuprofen kullanılarak kulaktaki inflamasyon azaltılıp, ağrının geçmesi sağlanabilir.
  20. Magnezyum Yağ Kullanımı: Magnezyum yağı kulak zarında oluşan yaraların iyileşmesine yardımcı olup, ağrıyı geçirebilir.
  21. Sirkeli Su Kullanımı: Belli miktarda sirke ve alkol karıştırılıp, damlalık yardımıyla kulağın içine damlatılır. Bu sayede kulaktaki mantarın kuruması sağlanır.
  22. Tepeden Damlama Yöntemi: Bir kap içinde yarım miktarda sirke ve yarım miktarda alkol karıştırılıp damlalıkla kulağa damlatılır. Bu yöntemde baş eğilip damlatılan karışım birkaç dakika tutulup sonra baş dikleştirildiğinde tahliye gerçekleşir.

Kullanılan yöntemlerin hiçbiri işe yaramadığında ya da rahatsızlığın şiddeti artarsa uzman bir doktora görünmek gerekir.

Kulağa Su Kaçtığında Ne Yapmamalıdır?

Kulağa su kaçtığında şu davranışlardan uzak durulmalıdır:

  • Kulak çubuğu kullanmak
  • Kafayı sarsmak
  • Sert şeylere vurmak
  • Yüzmek
  • Düşmek
  • Ateşten uzak durmak

Kulağa Su Kaçmasının Tehlikeleri Nelerdir?

Kulağa su kaçmasının tehlikeleri arasında; iltihaplanma, travma sonucu kulak zarının delinmesi veya orta kulakta sıvı birikintisi gibi komplikasyonlar bulunur. Bu komplikasyonlar işitme kaybı, tinnitus (kulak çınlaması), denge kaybı veya kulak ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Kulağa Su Kaçmasını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Kulağa su kaçmasını önlemek için şu önlemler alınmalıdır:

  • Düzenli olarak kulak temizliği yapmak
  • Ateş gibi hastalıklardan korunmak
  • Bahar aylarında polen oranının yüksek olduğu günlerde pencereleri kapalı tutmak ve klima kullanmak
  • Sıkıntılı öksürüklerde mutlaka doktora görünmek

Kulağa Su Girmesi İlaçlarla Geçer Mi?

Evet, kulağa su girmesi; alerjik reaksiyonları azaltıp enfeksiyonu gidermeye yardımcı olan antihistaminikler ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olan balgam söktürücü ilaçlarla geçirilebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top